123
TMS: | | cosx | |
całka |
| dx |
| | sin2x−4sinx+260 | |
Jak to ruszyć ?
Próbowałem podstawieniem standardowym t=tgx ale to dziala dla sin
2 a zostaje jeszcz cosx i
sinx
25 sty 14:13
Jerzy:
podstaw: t = sinx
25 sty 14:13
25 sty 15:01
Jerzy:
| | 1 | |
nie .. = ∫ |
| dt |
| | (t − 2)2 +(16)2 | |
25 sty 15:04
Benny: Widać, że delta ujemna.
25 sty 15:04
25 sty 15:12
Jerzy:
| | dx | | 1 | | x | |
nie ... możesz skorzystać z gotowego wzoru; ∫ |
| = |
| *arctg( |
| ) |
| | x2 + a2 | | a | | a | |
25 sty 15:16
TMS:
i to już jest rozwiązanie całki ?
25 sty 15:21
Jerzy:
a = 16
25 sty 15:23
TMS: no tak, czyli reszta dobrze tylko zamiast 256 mam wstawić 16 ?
25 sty 15:27
Jerzy:
i pamiętaj,że: t = sinx
25 sty 15:30
TMS: tak tak, dziękuję.
a jakim sposobem mogę taką ugryźć
25 sty 15:35
Jerzy:
mianownik dobrze przepisany ?
25 sty 15:36
TMS: mianownik: e2x+ex−2
mój błąd przepraszam.
25 sty 15:41
Jerzy:
| | 1 | |
tak myślałem .... t = ex , exdx = dt = ∫ |
| dt |
| | t2 + t − 2 | |
i schemat jak w poprzedniej
25 sty 15:43
TMS: doszedłem do momentu :
delta wyszła dodatnia.
tylko nie wiem jak to rozbić
25 sty 15:58
Jerzy:
skąd w liczniku t ?
25 sty 16:00
Benny: @
Jerzy nie zgubiłeś t w mianowniku?
e
xdx=dt
25 sty 16:06
Benny: Ok tam jeszcze w liczniku jest e
x, sorry
25 sty 16:07
TMS: to ex z licznika z dx zamieniło się w dt , jest 1 ok
a co do tych A i B to wyszło mi tylko nie wiem czy dobrze .. A= −1/3 B=1/3
25 sty 16:08
Jerzy:
przedzież w liczniku całki jest : ex*dx , a to się równa dt
25 sty 16:08
Jerzy:
dobrze
25 sty 16:11
TMS: ok, teraz tak :
wyszedł mi wynik
| | 1 | | 1 | |
− |
| (ln|ex+2|+ |
| (ln|ex−2|)+c |
| | 3 | | 3 | |
25 sty 16:19
Jerzy:
skąd − 2 w drugim logarytmie ?
25 sty 16:20
TMS: znowu literówka tam powinno być −1 ?
25 sty 16:22
Jerzy:
tak
25 sty 16:22
TMS: dziękuję Ci bardzo za pomoc,
mam jeszcze całkę oznaczoną od −∞ do 0 ale na początek chyba trzeba policzyć nieoznaczoną
xe2xdx
próbowałem
t=ex
dt=ex dx
tylko potrzebuje xdx a dt=exdx
25 sty 16:31
Jerzy:
takie całki licz przez części
25 sty 16:32
TMS: | | 1 | | 1 | |
wyszło mi |
| xe2x− |
| e2x+c |
| | 2 | | 4 | |
jak podstawiam 0 to wychodzi
tylko nie wiem jak to zrobić dla −
∞
25 sty 16:54
TMS: przy 0 to chyba będzie −1/4 ?
a przy −
∞
−
∞−
∞
25 sty 17:11
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= limt→−∞[ |
| te2t − |
| e2t] = [ − |
| − |
| te2t + |
| e2t] |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
= [ − |
| − 0 + 0 ] = − |
| |
| | 4 | | 4 | |
25 sty 17:26
TMS: pierwszy nawias ok
| | 1 | |
tylko nie wiem skąd jest w 2 − |
| ....... |
| | 4 | |
jak pod t podstawie −
∞
to nie będzie −
∞−∞ ?
25 sty 17:32
Jerzy:
| | 1 | |
jak podstawisz 0 , to masz: − |
| |
| | 4 | |
25 sty 17:45
TMS: super dzięki, odwrotnie odejmowałem
1
∫ lnx
2 dx
0
też przez części
dobrze myślę ?
25 sty 17:51
TMS: a mogę tak ?
u=lnx
2 u'=2/x
v'=1 v= x
całka oznaczona od 0 do 1
wynik −2
dobrze

25 sty 18:25
TMS: ?
25 sty 19:04
Jerzy:
= 2∫lnxdx i przez części
25 sty 22:03
TMS: tak zrobiłem wyszło mi −2 , dobry wynik ?
25 sty 22:50
Jerzy:
zastanów się pochodna stałej to 0
25 sty 22:55
Jerzy:
A , to oznaczona .... pokaż całkę
25 sty 22:57
TMS: xln2−2xlnx+2x+c
25 sty 23:06
TMS: sory to nie to
xlnx2−2x
25 sty 23:10
TMS: bo mogłem zrobić podstawie?
u=lnx2 u'=2/x
v'=1 v=x
25 sty 23:11
TMS: lnx2*x−∫2
= x*lnx2−2x
25 sty 23:11
TMS: logarytm będzie 0 ?
0−2*1 − 0
=−2 dobrze ?
25 sty 23:12
TMS: ?
25 sty 23:31
Jerzy:
patrz 22:03 2*∫lnxdx u = lnx v' = 1
u' = 1/x v = x
ale problem w tym, że funkcja nie istnieje w zerze
25 sty 23:33
TMS: teraz to już się całkiem pogubiłem

czyli tak jak policzyłem wyżej to jest źle tak ?
chodzi o to że ln0 nie istnieje ? i co w takim wypadku ?
25 sty 23:40
Jerzy:
Sprawdź treść zadania. Ta funkcja nie istnieje w punkcie x = 0 ,
a więc nie jest różniczkowalna i nie istnieje całka oznaczona w przedziale [0,1]
a co do ostatniej całki nieoznaczonej:
∫lnx2 = 2*∫lnx = 2*[xlnx − ∫dx] = 2*[xlnx −x] + C
26 sty 08:26
TMS: dzięki, czyli w takim przypadku wystarczy że policzę nieoznaczoną i napiszę słownie że
oznaczona nie istnieje ?
26 sty 08:36
Jerzy:
tak, albo pomyłka w zadaniu jeśli chodzi o granice całkowania
26 sty 08:40
TMS: granice są dobrze, dziękuję bardzo
26 sty 08:45