Płaszczyzny i proste.
Kate: Wyznacz równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej o równaniu:
x=1+3t, y=2+t, z=−1−2t, t należy do rzeczywistych.
i przechodzącej jednocześnie przez punkt P, który jest punktem przecięcia płaszczyzny x+y−3z=1
oraz osi Ox.
Pomoże ktoś? Wektor łatwo wyznaczyć, ale jak wyznaczyć punkt na płaszczyźnie?
25 sty 13:41
kochanus_niepospolitus:
Skoro przecina os Ox, to y=0 i z=0
25 sty 13:44
kochanus_niepospolitus:
nieprawdaż Kate

Tak w ogóle to witam
25 sty 13:45
Jerzy:
Każdy punkt na osi OX ma współrzędne: (x,0,0)
podstaw do równania płaszczyzny i wyznacz : x
25 sty 13:45
Kate: Do tego momentu doszłam, ale punkt P jest punktem na tej drugiej płaszczyźnie, a mi jest
potrzebny punkt na tej pierwszej.
25 sty 13:50
Jerzy:
przecież szukana płaszczyzna też ma przechodzć przez P ( czytaj uważnie treść zadania )
25 sty 13:52
Kate: Hmm, ja zrozumiałam że to ta prostopadła prosta przechodzi przez ten punkt P, a nie płaszczyzna

?
25 sty 13:53
Kate: No bo wydaję mi się, że płaszczyzny nie przechodzą przez punkt, tylko punkty należą do
płaszczyzny, albo lezą na niej.
25 sty 13:54
Kate: I jak myślicie

?
25 sty 14:21
Jerzy:
ja też uważam,że płaszczyzna nie przechodzi przez punkt, ale nie ma tożadnego znaczenia dla
rozwiązania tego zadania ( wiadomo, o co chodzi )
25 sty 14:55
Kate: No chyba innej możliwości nie ma.
W takim razie rownianie tej plaszczyzny to: 3x+y−2z−3=0?
25 sty 15:12
Jerzy:
tak
25 sty 15:14