Wartość bezwzględna
Claudi : Hej pomógł by ktoś z tym zadaniem?
Rozwiąż równanie ||x−1|−1|=|x−2|
25 sty 13:35
PW: Liczby o jednakowych wartościach bezwzględnych są albo równe, albo przeciwne. To na pierwszy
ogień (w ten sposób zapiszemy równanie w postaci alternatywy 2 równań, w których już będzie
tylko jedna wartość bezwzględna − ta obejmująca x−1).
25 sty 15:10
===:
|x−1|−1=x−2 lub |x−1|−1=−x+2
|x−1|=x−1 |x−1|=−x+3
1o x<1 2o x≥1 a to już sama
−x+1=x−1 x−1=x−1
x=1
poza przedz x≥1
25 sty 15:14
Claudi : Wyszło mi że dla x<1 brak rozw dla x≥1 równanie tożsamościowe dla x>3 sprzeczne i dla x≤3 x=2
25 sty 19:38
===:
to licz jeszcze raz
25 sty 19:48