Wektory
:): mam 3 wektory :
a=[3;−2] b=[−4;6] c=[−5;1]
I mam polecenie znajdz kąt pomiedzy wektorami a−c,b+c.Naszkicuj wykres
Czyli mam tutaj utworzyc dwa wektory to jest [−5−3;1+2];[−5+4;1+7] i ze wzoru na cos
wykorzystujący iloczyn skalarny i długośc obliczyć kąt?
Proszę o pomoc.
25 sty 13:20
kochanus_niepospolitus:
dokładnie
25 sty 13:21
:): Czyli tutaj ma być jak mam a − c :
[−5−3;1−(−1)] czy [3−(−5);−2−1] ?
A o jaki wykres chodzi,bo nie rozumiem.
25 sty 13:26
:): Prosze o pomoc
25 sty 13:38
Janek191:
→ →
Ma być a − c = [ 3, − 2] − [ − 5 , 1 ] = [ 3 + 5, − 2 − 1] = [ 8, − 3]
oraz
→ →
b + c = [ − 4, 6] + [ − 5, 1 ] = [ − 4 − 5, 6 + 1 ] = [ − 9, 7 ]
25 sty 13:43
Janek191:
→
I x I = √64 + 9 = √73
→
I y i = √81 + 49 = √130
→ →
x o y = 8*(−9) + (−3)*7 = − 72 − 21 = − 93
25 sty 13:49
:): Dzięki bardzo,a ten wykres jak on ma wyglądać
25 sty 13:56
Janek191:
25 sty 13:57
Janek191:
| | − 93 | |
cos α = |
| ≈ − 0,9547 |
| | √73*√130 | |
25 sty 14:00
:): Super,dziękuje bardzo.
25 sty 14:00