Rachunek prawdopodobieństwa
jola: Do windy zatrzymującej się na 4 piętrach wsiadło 20 osób.
Opisz przestrzeń zdarzeń elementarnych.
a) Oblicz prawdopodobieństwo iż na każdym z pięter wysiądzie dokładnie 5 osób.
b) Oblicz prawdopodobieństwo iż na pierwszym piętrze nikt nie wysiądzie.
25 sty 13:16
Kacper:
Ω={ω: (a1,a2, ..., ai), ai∊{1,2,3,4}, i=1,2, ..., 20}
25 sty 13:19
Janek191:
Może tak :
{ 1,2,3, ..., 20} →{ I, II, III, IV }
I Ω I = 4
20
a)
25 sty 13:21
Antek: @
Kacper Wyślesz mi maturkę z matematyki podstawa i rozszerzenie moje gg: 57645417
Z góry dziękuję
26 sty 21:14