geometria ostrosłupy
bedor: Romb o boku długości 12√3 i kącie ostrym 30 jest podstawą ostrosłupa. Każda ściana boczna
ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60. Oblicz V ostrosłupa.
Pomoże mi ktoś z tym?
25 sty 13:16
dero2005:
Liczysz Pp
Pp = a2sinα =
Liczysz promień koła wpisanego w podstawę
α = 30o
β = 60o
a = 12√3
1
r =
a*sinα =
2
Liczysz wysokość h ostrosłupa
h
= tgβ
r
h =
Liczysz objętość
1
V =
Pp*h. =
3
25 sty 13:31
Bogdan:
Pole rombu P = (12√3)2*sin30o i P = 12√3*2c ⇒ c = ...
h = c√3