matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
U{ e^x }{ xlnx } = U{ (e^x)'}{ (xlnx)' }
Mateusz:
e
x
(e
x
)'
e
x
lim x−>0
=
=
= U{ e
x
}{
xlnx
(xlnx)'
(x)'*lnx+x(lnx)'
lnx+x*1/x } = co dalej?
25 sty 12:48
kochanus_niepospolitus:
po pierwsze −−− dziedzina ogranicza Ciebie do granicy prawostronnej
po drugie −−− de'Hospitala nie możesz skorzystać w tej postaci
e
x
= 1 dla x=0
25 sty 12:52
Mateusz:
Niestety nie rozumiem tego.
e
x
1
= [
] = [
∞
]
xlnx
0
25 sty 13:03
kochanus_niepospolitus:
1
oczywiście, że nie [
] bo w mianowniku masz symbol nieoznaczony
0
x*lnx = [0 * (−
∞
)] (dla x−> 0
+
)
25 sty 13:08