wielomiany
Paweł: Witam, potrzebuje pomocy w tym zadaniu. Współczynnik a i c wychodzi mi dobry, ale z b jest coś
nie tak czyli pewnie źle sie za to zabieram

.
Zad. Wyznacz wielomian będący ilorazem z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian (x − 1)
2.
W(x) = 3x
4 − 4x
3 + 1
Ja robiłem to w taki sposób:
(x
2 − 2x + 1)(ax
2 + bx + c) i przyrównywałem współczynniki do W(x)
25 sty 12:43
kochanus_niepospolitus:
no to pokazuj kolejne kroki ... zobaczymy gdzie jest błąd w Twoim rozwiązaniu
25 sty 12:53
Paweł: Po przemnożeniu wyszło mi ax4 + x3(b − 2a) + x2(c − 2b + a) + x(−2c + b) + c
a = 3
b = 10
c = 1
I to sie nie zgadza
25 sty 13:21
kochanus_niepospolitus:
a=3
b−2a = −4 −> b − 2*3 = −4 −> b − 6 = −4 −> b = −4 + 6 −> b = +2
c−2b+a = 0 −> c − 2*2 + 3 = 0 −> c − 4 + 3 = 0 −> c=1
−2c+b = 0 −> −2*1 + 2 = 0 −> 0=0
c= 1 −> 1 = 1
25 sty 13:24
kochanus_niepospolitus:
widzisz swój błąd przy 'przenoszeniu 'na drugą stronę
25 sty 13:24
Paweł: Już widze... Taki głupi błąd. Dzięki za pomoc. Smiech co zrobiłem...
25 sty 13:25
Paweł:
25 sty 13:26
Paweł: Mam jeszcze jedno zadanko.Wskaż takie dokończenie zdania aby otrzymać zdanie prawdziwe.
Jeśli wielomian V(x) = 6x3 + 5x2 − 17x − 6 jest podzielny przez każdy z dwumianów x + 2, x +
3 i ax − 3 to współczynnik a jest równy a) 1 b) −1 c)−2 d)2
Podzielilem V(x) przez x + 2 i wyszło mi 6x2 − 7x − 3 i policzyłem miejsca zerowe tego
wielomianu. Wyszło 3/2 i −1/3. Porównując te miejsca zerowe z dwumianami widać, że 'a' będzie
równe 2, ale czy istnieje jakiś inny sposób rozwiązania tego zadania?
25 sty 14:06
===:
Porządnie wpisać treść zadania to duuuuuuża sztuka
25 sty 14:17
===:
a dzielić wielomiany też warto umieć
25 sty 14:21
===:
tam na pewno jest "jest podzielny przez każdy z dwumianów x + 2, x + 1/3"
25 sty 14:31