matematykaszkolna.pl
Przygotowanie do matury #2 The City: Uzasadnij, że jeśli jeden bok prostokąta ma długość równą 1, a drugi− równą n, gdzie n jest liczbą naturalną, to długość przekątnej tego prostokąta jest liczbą niewymierną . Zadanie pojawiło się już kiedyś na forum, ale nie została udzielona odpowiedź. Obliczyłem z pitagorasa przeciwprostokątną = 1 + n2 i nie wiem jak uzasadnić, że jest to liczba niewymierna.
25 sty 12:40
kochanus_niepospolitus: przecież to już w przypadku kwadratu o boku 1 jest nieprawdą, ponieważ przekątna będzie miała długość 2
25 sty 12:55
The City: Z tym, że tutaj mamy prostokąt o bokach 1 i n... Chyba, że Cie nie zrozumiałem i Twoja odpowiedź tłumaczy dlaczego jest to niewymierna...
25 sty 12:59
kochanus_niepospolitus: ale 'n' to DOWOLNA liczba naturalna więc także n=1
25 sty 13:02
The City: Teraz rozumiem emotka Pytanie zatem tylko, czy to jest wystarczający dowód? W szkole powtarzano wielokrotnie żeby nie robić dowodów " na przykładach".
25 sty 13:04
kochanus_niepospolitus: ach ... ja przeczytałem, że 'jest liczbą wymierną' emotka i dałem kontrprzykład emotka
25 sty 13:07
Kacper: Trzeba uzasadnić, że liczba n2+1 jest niewymierna. Liczba n2+1 spełnia nierówność n<n2+1<(n+1)2, zatem znajduje się pomiędzy kwadratami dwóch kolejnych liczb naturalnych, zatem nie może być kwadratem liczby naturalnej. c.n.u
25 sty 13:17
Bogdan: Czy dwie kolejne liczby naturalne mogą być kwadratami liczb naturalnych?, np.: 4 i 5, 9 i 10 itd., jeśli nie to dlaczego
25 sty 13:19
The City: Kacper dla pewności tylko zapytam − miało być n2<..., nie n<...? Bogdan kwadratami kolejnych liczb naturalnych, np. 2, 3 będzie 4, 9 stad widzę, że nie mogą być, ale nie wiem jak to "matematycznie" uzasadnić..
25 sty 13:30
kochanus_niepospolitus: Kacper i Bogdan ... ale to tylko dowodzi, że 1+n2 ∉ N, a nie że 1+n2 ∉ W
25 sty 13:32
Bogdan: Proponuję założyć, że liczba n2 + 1 = jest liczbą wymierną, czyli że można ją zapisać
 p 
w postaci: 1 + n2 =

, gdzie p, q∊ N+, teraz trzeba zbadać, czy ta równość
 q 
zachodzi, czy nie.
25 sty 13:47
The City: Co nieco zrozumiałem emotka, dziękuje
25 sty 14:08
zombi:
 p 
W tym co Bogdan zaczął myślę, że warto dodać "NWD(p,q)=1" lub "ułamek

jest
 q 
nieskracalny". Chyba trzeba będzie to wykorzystać w dowodzie.
25 sty 14:14
Kacper: Ja pokazałem, że nie jest naturalna, a nie niewymiernna. Trzeba trochę poprawić emotka
25 sty 15:09