Przygotowanie do matury #2
The City:
Uzasadnij, że jeśli jeden bok prostokąta ma długość równą 1, a drugi− równą n, gdzie n jest
liczbą naturalną, to długość przekątnej tego prostokąta jest liczbą niewymierną .
Zadanie pojawiło się już kiedyś na forum, ale nie została udzielona odpowiedź.
Obliczyłem z pitagorasa przeciwprostokątną = √1 + n2 i nie wiem jak uzasadnić, że jest to
liczba niewymierna.
25 sty 12:40
kochanus_niepospolitus:
przecież to już w przypadku kwadratu o boku 1 jest nieprawdą, ponieważ przekątna będzie miała
długość √2
25 sty 12:55
The City:
Z tym, że tutaj mamy prostokąt o bokach 1 i n...
Chyba, że Cie nie zrozumiałem i Twoja odpowiedź tłumaczy dlaczego jest to niewymierna...
25 sty 12:59
kochanus_niepospolitus:
ale 'n' to DOWOLNA liczba naturalna
więc także n=1
25 sty 13:02
The City:
Teraz rozumiem

Pytanie zatem tylko, czy to jest wystarczający dowód?
W szkole powtarzano wielokrotnie żeby nie robić dowodów " na przykładach".
25 sty 13:04
kochanus_niepospolitus:
ach ... ja przeczytałem, że 'jest liczbą wymierną'

i dałem kontrprzykład
25 sty 13:07
Kacper:
Trzeba uzasadnić, że liczba √n2+1 jest niewymierna.
Liczba n2+1 spełnia nierówność n<n2+1<(n+1)2,
zatem znajduje się pomiędzy kwadratami dwóch kolejnych liczb naturalnych, zatem nie może być
kwadratem liczby naturalnej.
c.n.u
25 sty 13:17
Bogdan:
Czy dwie kolejne liczby naturalne mogą być kwadratami liczb naturalnych?, np.: 4 i 5, 9 i 10
itd., jeśli nie to dlaczego
25 sty 13:19
The City:
Kacper dla pewności tylko zapytam − miało być n2<..., nie n<...?
Bogdan kwadratami kolejnych liczb naturalnych, np. 2, 3 będzie 4, 9 stad widzę, że nie
mogą być, ale nie wiem jak to "matematycznie" uzasadnić..
25 sty 13:30
kochanus_niepospolitus:
Kacper i Bogdan ... ale to tylko dowodzi, że 1+n2 ∉ N, a nie że √1+n2 ∉ W
25 sty 13:32
Bogdan:
Proponuję założyć, że liczba
√n2 + 1 = jest liczbą wymierną, czyli że można ją zapisać
| | p | |
w postaci: √1 + n2 = |
| , gdzie p, q∊ N+, teraz trzeba zbadać, czy ta równość |
| | q | |
zachodzi, czy nie.
25 sty 13:47
The City:
Co nieco zrozumiałem

, dziękuje
25 sty 14:08
zombi: | | p | |
W tym co Bogdan zaczął myślę, że warto dodać "NWD(p,q)=1" lub "ułamek |
| jest |
| | q | |
nieskracalny".
Chyba trzeba będzie to wykorzystać w dowodzie.
25 sty 14:14
Kacper:
Ja pokazałem, że nie jest naturalna, a nie niewymiernna.
Trzeba trochę poprawić
25 sty 15:09