Proszę o pomoc z zadaniem z parametrem
Megi: Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których równanie k2x −1=x(3k−2)−k ma rozwiązanie w
zbiorze liczb rzeczywistych.
25 sty 12:30
kochanus_niepospolitus:
k2x − x(3k−2) = 1−k
x(k2−3k+2) = 1−k
to równanie (względem zmiennej 'x') będzie miało rozwiązanie w zbiorze liczb rzeczywistych
jeżeli k2−3k+2 ≠ 0
z ewentualnym pominięciem przypadku, gdy wyjdzie 0=0 czyli gdy k=1
25 sty 12:36
Megi: Czyli rozwiązaniem ma być k⊂ R/{1,2} ?
25 sty 12:54
kochanus_niepospolitus:
tak ... ewentualnie k=1 także będzie w odpowiedzi, bo dla tego przypadku równanie wynosi 0=0
więc (de facto) 'dla każdego x' jest spełnione (istnieje nieskończenie wiele rozwiązań w
zbiorze liczb rzeczywistych).
25 sty 12:56
Megi: Dziękuję bardzo za pomoc
25 sty 12:57