calka
pomocy : ∫(x+5)sinxdx
25 sty 12:24
Jerzy:
przez części v' = sinx u = x + 5
25 sty 12:34
PW:
(uv)' = u'v + uv"
uv' = (uv)' − u'v
∫uv' = ∫(uv)' − ∫u'v
∫uv' = uv − ∫u'v
− to jest niedbale wyłożona zasada całkowania "przez części".
Jeżeli na swoją funkcję podcałkową spojrzysz jak na uv', to rozwiązanie gotowe.
25 sty 12:35
PW: Nawet symbole takie same ...
25 sty 12:36
pomocy : moge prosić o rozwiazanie ale o wynik
25 sty 12:36
kochanus_niepospolitus:
hahaha ... prosić se możesz
25 sty 12:37
pomocy : na prawdę prosze
25 sty 12:39
pomocy : chociaz wynik
25 sty 12:39
PW: Toż napisałem: rozwiązanie gotowe. Chyba że nie potrafisz policzyć u' i v, ale to już tzw.
przypadek beznadziejny.
25 sty 12:39
kochanus_niepospolitus:
PW ... ale on nie chce rozwiązania ... on chce tylko wynik
25 sty 12:46