lim xe^x
Mateusz: Proszę o pomoc. Granica, de l'Hospitala.
x−>−
∞ x−>−
∞
Czy dobrze to robię?
25 sty 12:08
kochanus_niepospolitus:
źle policzona pochodna mianownika
| 1 | |
| = e−x i z tej postaci łatwiej będzie Ci łatwiej pochodną policzyć |
| ex | |
25 sty 12:09
Mateusz: | | (x)' | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| ? = 0 |
| | (e−x)' | | −e−x | | +∞ | |
−e
−x = +
∞?
25 sty 12:22
kochanus_niepospolitus:
yyyyy ... nie
e−x −> +∞ (gdy x−>−∞)
więc −e−x −> −∞
co nie zmienia faktu, że sama granica wyjdzie 0
25 sty 12:39
Mateusz: dziękuję
25 sty 12:46