zadanie z fizyki
madax: Zwierciadło kuliste wklęsłe ma ogniskowa równa 6 cm.Oblicz gdzie należy umieścić przedmiot,aby
otrzymac obraz rzecz. powiekszony dwa razy
18 gru 12:17
Mateusz: rysunku pomocniczego nie3 bede robił sam mozesz go sobie narysowac dokładnie i sprawdzic
| | 1 | | 1 | | 1 | |
linijką np korzystamy tu z równania zwierciadła |
| = |
| + |
| wzór na |
| | f | | x | | y | |
powiększenie
| | y | | y | |
p = |
| 2= |
| => 2x = y .........dalej podstaw te dane do równania zwierciadła i |
| | x | | x | |
rozwiąż je
18 gru 12:31
madax: dziękuje bardzo
18 gru 15:46