nero: witam mam male pytanko

x
3(x
2+4)-1(x
2-4)=0
miejsca zerowe to x=0,x=-2 i x=2?
29 paź 22:25
pipi: Czy dobrze napisałes to równanie

sprawdź

29 paź 22:28
nero: no chyba działa
29 paź 22:30
nero: wyglada ono tak..
x
5+4x
3-x
2-4=0

pozniej po przeksztalceniu
x3(x2+4)-1(x2-4)=0
czyli to nie jest do konca rozwiazanie prawda?
29 paź 22:35
pipi: nie bardzo cos sie nie zgadza bo te Twoje odpowiedzi niestety nie są dobre w tym
przypadku ( podstaw np. x=0 i nie spełni równania
29 paź 22:36
nero: no tak ale nie wiem czy pamietasz cos z wielomianow ale tutaj chodzi dokladniej w tym x=0
o pierwsze miejsce zerowe czyli wielomian potega 3

moglem to zapisac x
3=0
29 paź 22:38
pipi: zmiemia postać rzeczy!pogrupuj 1 z 3 i 2 z 4 i wzór na róznice szescianów
29 paź 22:38
nero: 
dzieki pokombinuje bo nie probowalem tak
29 paź 22:39
pipi: nawet
nie trzeba wzoru ,bo wyłączy sie przed nawias (X3 -1)
(x3 -1)(X2+4) =0
odp X=1
29 paź 22:41
pipi: ejjj źle pomnożyłes muszę sama sprawdzić

29 paź 22:42
nero: no wlasnie tak samo teraz zrobilem

jak napisalas/es zeby pogrupowac

dzieki bardzo
29 paź 22:43
nero: gdzie zle?

29 paź 22:44
pipi: dobrze
(X3 -1)(X2 +4)=0
X=1
29 paź 22:45
nero: hehe dziekuje bardzo

29 paź 22:46
pipi: W tym pierwszym poście źle pogrupowałeś a teraz jestOK

!
29 paź 22:47
nero: dzieki
29 paź 22:52