Prosze o pomoc
pati123: Witam,prosze o rozwiązanie zadania.
Dana jest funkcja f o wzorze f(x)= − log 3x
Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji,sporządź wykres funkcji
Odczytać z wykresu przedziały monotoniczności funkcji f i ocenić czy funkcja jest
różnowartościowa
Wyznaczyć pochodną funkcji f
25 sty 11:48
kochanus_niepospolitus:
no i? w czym problem?
nie wiesz od czego zacząć? To podpowiem − od wyznaczenia dziedziny funkcji
25 sty 11:50
pati123: D=R
25 sty 11:50
pati123: Ale dalej nie wiem jak zrobić
25 sty 11:51
pati123: Pomoże ktoś?
25 sty 11:54
kochanus_niepospolitus:
możesz robić wszyyystko co trzeba robić w takich sytuacjach (badać parzystość/nieparzystość,
granice, pochodne, określać monotoniczność) albo możesz spojrzeć na własności logarytmów
poznane w liceum
a konkretniej na zamianę podstaw logarytmów
25 sty 11:56
kochanus_niepospolitus:
| | log33x | | x | |
−log 3x = − |
| = − |
| = − x* log 3 |
| | log310 | | log310 | |
czyli mamy liniową funkcję malejącą o współczynniku a = −log3
25 sty 11:58
pati123: A pochodna jaka bedzie?
25 sty 12:02
kochanus_niepospolitus:
a jaka jest pochodna z funkcji LINIOWEJ ?
25 sty 12:03
25 sty 12:09
kochanus_niepospolitus:
co Ty wydziwiasz?
Masz funkcję LINIOWĄ: y=a*x ... ile wynosi y' = .... ?
teraz wstawiasz a = −log 3 (log 3 to jest 'stała' ... liczba ... log 3 ≈ 0.477)
25 sty 12:12
25 sty 12:13
pati123: Nie wiem juz nic,mógłbys to zrobic?
25 sty 12:13
kochanus_niepospolitus:
g(x) = 3*x
g'(x) = .... ile
25 sty 12:15
pati123: 3
25 sty 12:18
pati123: a miejsce zerowe?
25 sty 12:24
kochanus_niepospolitus:
ja się poddaję ... niech ktoś inny przejmie 'pałeczkę' i wytłumaczy tej pani jakie jest miejsce
zerowe tejże funkcji liniowej, jaka jest monotoniczność i jaka jest pochodna z funkcji stałej.
Ja nie mam siły.
25 sty 12:38