granica z wyrazenia algebranicznego
Marek Gdansk: Dzien dobry
Nie moge rozwiazac tej granicy probowalem rozszerzac ulamek nie wychodzi.
x→0
25 sty 11:46
kochanus_niepospolitus:
regułę de'Hostpila znamy?
25 sty 11:49
Marek Gdansk: Chodze do LO brat mi tlumaczyl, ale nauczycielka kazala liczyc bez niej
25 sty 11:50
Marek Gdansk: Hospitalem wychodzi −2 dobrze?
25 sty 12:56
utem:
| | √1−x−1 | | √1−x+1 | | √x+4+2 | |
limx→0 |
| * |
| * |
| = |
| | √x+4 | | √1−x+1 | | √x+4+2 | |
| | (1−x−1)*(√x+4+2) | |
=limx→0 |
| = |
| | (x+4−4)*(√1−x+1) | |
| | (−x)*(√x+4+2) | |
=limx→0 |
| = |
| | x*(√1−x+1) | |
| | (−1)*(√x+4+2) | | −4 | |
=limx→0 |
| = |
| =−2 |
| | (√1−x+1) | | 2 | |
25 sty 16:43
Michał: M w pierwszym zapisie( w mianowniku) zjadłaś chyba różnicę

Jest
√x+4 , a powinno być
√x+4−2
25 sty 16:53
utem:
Tak, zgubione −2),ale dobrze jest w drugiej linijce policzone wg √x+4−2.
25 sty 17:06
Michał:
25 sty 17:07