Proszę o wskazówki do tego zadania
Student : Napisać równanie ogólne i parametryczne prostej przechodzącej przez punkt P=(0,0,3) i
równoległej do wektorów a=(−1,0,2), b=(2,1,−1)
25 sty 10:19
kochanus_niepospolitus:
1) tworzysz wektor przechodzący przez a i b
2) masz już 'wektor wodzący' wystarczy go teraz 'zaczepić' w punkcie P i już gotowe
25 sty 10:27
Student : Odniesienie:
1) obliczam z iloczynu wektorowego i wychodzi wektor [−3,−1,−4]
2)wektor równoległy do prostej jest jednocześnie wektorem normalnych płaszczyzny więc
mam punkt należący do płaszczyzny π: −3(x−1) − (y−1) − 4(z−1)=0
O ile się nie myle chyba tak to ma wyglądać
25 sty 10:41
kochanus_niepospolitus:
szczerze mówiąc, nie pamiętam iloczynu wektorowego

jednak na pewno w wektorze jest −4?
25 sty 10:46
Student : i znowu zmyłka bo jak wyliczałem to ze wzoru to zamiast przepisać −1 przepisałem k i wyglądało
to jak 4
25 sty 10:56
Natalka: .
25 sty 11:12
daras: na zmyłkowe zadania i pytania nalezy dawac zmyłkowe odpowiedzi
25 sty 11:25
utem:
Wg Twojego sposobu to napiszesz równanie prostej prostopadłej do płaszczyzny rozpiętej na
wektorach a i b.
25 sty 18:12