Kombinatoryka
Panic: Mam bardzo trudne zadanie z kombinatoryki i licze na burzę mozgów.
N osób wybrało się do teatru. Każda osoba zostawiła w szatni swój płaszcz. Po spektaklu
płaszcze są losowo odawane widzą. Oblicz prawdopodobieństwo że przynajmniej jedna osoba
dostanie swój płaszcz.
25 sty 02:01
b.: > widzą
Płaszcze widzą?
Zadanie to standard, znajdź p−stwo zdarzenia przeciwnego.
Zbiór zdarzeń elementarnych to w naturalny sposób zbiór permutacji (1,2,...,N).
25 sty 09:00
Arturek_lat_7:
b. −−−− może i 'procedura' standardowa, ale już samo zadanie z całą pewnością do standardowych
nie należy.
25 sty 09:04
Jerzy:
do rozwiązania zadania potrzebny jest wzór na tzw. silnię dolną: !n
poczytaj w "wiki"
25 sty 10:07
kochanus_niepospolitus:
Jerzy −−− silnia dolna to za mało ... bo zakłada, że kolejni goście będą mieli płaszcze tych,
którzy nie otrzymali jeszcze płaszczy (aż do 'połowy rozdawania'), a przecież tak nie musi
być.
25 sty 10:30
Jerzy:
Liczy przeciwne, każdy otrzymał nie swój
25 sty 10:35
daras: a na koniec trzeba polecieć klatkami Dirichleta
prawdziwa burza ...w szklance wody
25 sty 10:42
kochanus_niepospolitus:
Jasne Jerzy, ale chodzi mi o sytuację:
Dobra ... pisząc 'przykład' (o co mi chodziło) doszedłem do tego, że dolna silnia wystarczy,
jednak do autora/−ki ... musisz to dobrze rozpisać, aby nie było wątpliwości w jaki sposób
jest to liczone i że jest to dobrze policzone.
25 sty 10:43
PW: Ponieważ "nieporządków" nie ma w programie szkoły średnie, dobrze by było, żeby autor zapytania
− zamiast reklamować stopień trudności zadania − napisał, czy jest studentem, czy uczniem
szkoły średniej. To bardzo pomoże pomagającym dostosować poziom odpowiedzi i lepiej zrozumieć
ją widzą.
25 sty 11:35
Panic: Szkoła średnia, zadanie na konkurs, bardzo przepraszam za błąd ortograficzny, mam nadzieje ze
bedziecie w stanie mi go przebaczyć
25 sty 20:32