matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
wrrr:
POchOdNa
! ile wynosi pochodna z
√
y
18 gru 08:06
supermatma.pl:
Niech ` − oznacza pochodną. Ze wzoru (y
n
)`= n*y
n−1
mamy
1
1
1
1
1
1
(
√
y
)`=(y
)`=
* y
−1=
* y
−
=
2
2
2
2
2
2
√
y
18 gru 10:23