geometria analityczna
naileo: Wyznacz współrzędne punktu przecięcia symetralnych trójkąta ABC. Korzystając z tego, że punkt
ten jest równo odległy od wierzchołków trójkąta, podaj równanie okręgu opisanego na trójkącie
ABC.
a) A(0,0), B(4,−4), C(4,8)
b) A(−2,−2), B(6,−2), C(2,6)
Z jakiegoś powodu w układzie równań mi nie wychodzi, gdzieś popełniam błąd, zarówno w
przykładzie a i b.
Bardzo proszę o rozwiązanie krok po kroku powyższego zadania.
24 sty 23:40
Eta:

a) środek boku BC : (4,2) symetralna boku AC :
y=2
środek boku AB : (2,−2) wsp. kier prostej AB : a
AB=−1
to symetralna boku AB : y= 1(x−2)−2 ⇒ y= x−4
y=2 to x−4=2 ⇒ x=6
zatem S(6,2) i R
2= |AS|
2= 40
o : (x−6)
2+(y−2)
2=40
b) podobnie
25 sty 00:42