Całki
Marcin: ∫tgxdx
24 sty 22:59
24 sty 23:01
Marcin: i co dalej ?
24 sty 23:02
Mila:
[cosx=t, −sinx dx=dt]
24 sty 23:05
Marcin: a jesteś dobra z wyznaczania monotoniczności ?
24 sty 23:12
Marcin: bo potrzebował bym monotnoniczność z
f(x)= 2x2 / (x−1)2
24 sty 23:13
kyrtap: widzę że ktoś tutaj lenia ma
24 sty 23:16
Mila:

D=R\{1}
1) x=1 asymptota pionowa
2)pochodna f(x)
| | 4x*(x−1)2−2x2*2*(x−1)*1 | |
f'(x)= |
| |
| | (x−1)4 | |
| | 4x*(x−1)2−4x2*(x−1) | |
f'(x)= |
| =U{(x−1)*(4x*(x−1)−4x2}= |
| | (x−1)4 | |
| | (x−1)*(−4x | | −4x | |
= |
| = |
| |
| | (x−1)4 | | (x−1)3 | |
3) Ekstrema f'(x)=0 ⇔x=0 kandydat.
4) Monotoniczność f'(x)>0
−4x*(x−1)
3>0
x∊(0,1)
f(x) rosnąca dla x∊(0,1)
dla x∊(−
∞,0)∪(1,
∞) funkcja f(x) jest malejąca w tych przedziałach
5) w x=0 ma maksimum lokalne , pochodna zmienia znak z (−) na (+) przy przejściu przez x=0)
f(0)=0
Teraz licz granice na krańcach dziedziny
f(x)
24 sty 23:45
Mila:

Wykres
Poprawka
5) w x=0 ma minimum lokalne.
=======================
24 sty 23:51