Oblicz przybliżoną wartość arctg1,01
Skipper11: Witam, walczę z takim tworem:
Oblicz przybliżoną wartość arctg1,01
No i biorę f(x)=arctgx
x0=1
deltax=0,01
No i liczę sobie f'(x0)=1/cos2x
No i właśnie jeśli podstawię tam wartość x0 to otrzymam 1/0,a tak być nie może.
Ma ktoś może pomysł jak ruszyć to inaczej?
24 sty 22:31
Mila:
| | π | |
≈ |
| no, może troszkę więcej. |
| | 4 | |
Ma być dokładniej?
24 sty 22:34
Skipper11: Ale mi chodzi jak do tego doszłaś?
Ogółem w odp jest (1+50PI)/200
24 sty 23:14
henrys: | | 1 | | 1 | | π | |
arctg(1,01)= |
| (x−x0)+f(x0)= |
| *0,01+ |
| |
| | 1+x02 | | 2 | | 4 | |
24 sty 23:23
henrys: jak czegoś nie pomyliłem
24 sty 23:24