Jak obliczyć przybliżenie liczby, która jest podniesiona do potęgi będącej ułamk
The City:
Jak obliczyć przybliżenie liczby, która jest podniesiona do potęgi będącej ułamkiem?
Oczywiście mam do dyspozycji jedynie kalkulator prosty.
| | 2 | |
Przykładową liczbą może być, np. 9 |
| |
| | 3 | |
Dzięki.
24 sty 22:22
The City:
| 2 | |
| w powyższym przykładzie jest potęgą. |
| 3 | |
Użyłem dużego 'U' zamiast małego...
24 sty 22:30
Mila:
923=3√92=3√34=33√3
24 sty 22:32
The City: Dziękuje
24 sty 22:33
Jack: pierwiastki 3−go stopnia naturalnie tez mozna na prostym
24 sty 22:33
The City:
W jaki sposób można to zrobić?
Moja wiedza w tym temacie ogranicza się do wielokrotnego naciskania
znaku pierwiastka, a więc obliczania pierwiastków 2,4,... stopnia
24 sty 22:36
Jack: 1. Wpisujemy liczbę którą chcemy zpierwiastkować.
2. Wciskamy 1 raz przycisk pierwiastka kwadratowego.
3. Wciskamy raz przycisk mnożenia.
3. Wciskamy 2 razy przycisk pierwiastka kwadratowego.
4. Wciskamy raz przycisk mnożenia.
5. Wciskamy 4 razy przycisk pierwiastka kwadratowego.
6. Wciskamy raz przycisk mnożenia.
7. Wciskamy 8 razy przycisk pierwiastka kwadratowego.
8. Wciskamy raz przycisk mnożenia.
9. Wciskamy 16 razy przycisk pierwiastka kwadratowego.
10. Wciskamy raz przycisk mnożenia.
11. Wciskamy jeden, ostatni raz przycisk pierwiastka kwadratowego.
https://matematykaszkolna.pl/forum/247173.html sposob opisany przez
alfa i omega
24 sty 22:40
The City:
Wyszukałem to w Google zanim zapytałem.
Przetestowałem dla 27 i dostałem liczbę przybliżoną.
Zaraz będę testował dla innych liczb żeby sprawdzić czy zawsze otrzymuję liczbą z marginalnym
błędem.
Dzięki za odpowiedź.
24 sty 22:43
Jack: dlatego jak pierwiastkujesz 27...to jest 33
ale pokaze Ci błąd −> 2,999999917
wiec do czterech czy szesciu miejsc po przecinku pokazuje dobrze, potem jest blad...ale
zazwyczaj tego nie potrzeba...
mam na mysli ze jak Ci wyjdzie cos 8,99999 to wiesz ze chodzi o 9 po prostu
a jak wyjdzie np. 52,56849430 to kilka pierwszych liczb po przecinku bedzie poprawna
24 sty 22:45