Obligacje
jutrokoło: Rozumie ktoś temat obligacji?
Mam rozwiązanie, ale potrzebuję, aby ktoś wytłumaczył mi jeden przykład.
Dane:
cena P=106,62
Termin wykupu n=4
Wartość nominalna F=100
Stopa procentowa r=10%
Odsetki roczne
Trzeba wyznaczyć dochód po 4 latach oraz roczną stopę dochodu dla trzech scenariuszy.
− stopa reinwestycji odsetek w całym okresie 8%
− po roku spada z 8% do 7%
− po roku rośnie z 8% do 9%
Rozwiązanie:
dochód po 4 latach: FV4=10*1,08
3+10*1,08
2+10*1,08+110=145,06
| | 145,06 | |
roczna stopa dochodu R=( |
| )0,25 |
| | 106,62 | |
Pozostałe scenariusze rozwiązane są tak samo, tylko że zamiast 1,08 jest 1,07 lub 1,09. I tu
mam pytanie, dlaczego liczy się dokładnie tak samo, skoro w pierwszy punkcie w całym okresie
jest jedna stopa, a w pozostałych zmienia się po roku? Ta zmiana nie powinna być jakoś
uwzględniona w obliczeniach? Co by było, gdyby zmieniła się po 2 lub 3 latach?