Równanie
duc129: Jak doprowadzić to równanie do postaci iloczynowej?
2q3−3q2−3q+2=0
Doszedłem do czegoś takiego, ale nie wiem co dalej :c
2q3−3q2−3q+2=0
2(q3+1)−3q(q−1)=0
2(q+1)(q2−q+1)−3q(q−1)=0
24 sty 21:43
Michał : Ja zawsze robię tak:
Jeśli nie można wyciągnąc niewiadomej przed nawias( w tym przypadku jest to niemożliwe) to
sprawdzam rozwiązania dla 1,2,3 i −1,−2,−3.
Po co bawić się się w grupowanie

Poza tym grupowanie nie zawsze widać i można się łatwo pomylić.
Znam jedno rozwiązanie, dzielę Hornerem.
24 sty 21:47
Eta:
(q−1)(2q−1)(q−2)
24 sty 21:49
utem:
2q
3−3q
2−3q+2=0
(2q
3+2)−(3q
2+3q)=0
2(q
3+1)−3q(q+1)=0
2*(q+1)*(q
2−q+1)−3q*(q+1)=0
(q+1)*(2q
2−2q+2−3q)=0
(q+1)*(2q
2−5q+2)=0
Δ=25−4*2*2=9
===================
24 sty 21:51
Eta:
W(−1)=0
(q+1)(2q
2−5q+2) ..... Δ
(q+1)(2q−1)(q−2)
24 sty 21:53
Michał :
24 sty 21:54
Eta:
Tak właśnie jak podał
Michał ..
24 sty 21:55
duc129: Okej już ogarniam. Dziękuję za pomoc
24 sty 22:00
Jack: hejterzy to robia bo sie nudza... i zazwyczaj to poziom gimnazjum...niektorzy nawet nie wiedza
co pisza takze wiesz...
24 sty 22:04