jutro kolokwium HELP :p
STH: korzystając z reguły l"hospitala
lim(x→0)=(cosx−cos2x)/(sinx)2
24 sty 21:42
STH: wyliczając to z początku nie wydawało sie takie trudne zamieniłem cosx − cos2x na −sinx +2sin2x
ale nw co z sinx2
24 sty 21:44
STH: i później po różnych przekształceniach wszytsko mi si ejakoś zerowało a tu chyba nie o to
chodzi xDD
24 sty 21:45
piotr: po l"hospitalu
| | 2 sin(2 x)−sin(x) | |
limx−>0 |
| |
| | (2 cos(x) sin(x)) | |
limcos(0)=1
skracam prze sin(x)
| | 2*2 cos(x)−1 | |
limx−>0 |
| |
| | (2 *1) | |
| | 2*2* 1−1 | | 3 | |
limx−>0 |
| = |
| |
| | (2 *1) | | 2 | |
24 sty 22:01