Trygonometria krótki dowód
Karolina: | | 1 | |
Wykaz że sin6 α + cos6 α ≥ |
| . |
| | 4 | |
Rozpisałam (sin
2 α)
3 + (cos
2 α)
3 i ze wzorów wyszło mi (sin
2 α−cos
2α)
2 + sin
2αcos
2α po
lewej stronie
24 sty 21:19
utem:
L=(sin
2α+cos
2α)*(sin
4α−sin
2α*cos
2α+cos
4α)=
| | 1 | | 3 | | 1 | |
=1*[(sin2α+cos2α)2−3 sin2α*cos2α==1−3*(sinα*cosα)2=1−3* |
| sin2(2α)≥1− |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
24 sty 21:37
Karolina: Hmm a skąd to 1−1/4 sin2 (2α) ≥ 1−3/4
24 sty 21:59
Mila:
| | 1 | | 1 | |
( |
| sin(2α))2= |
| sin2(2α) |
| | 2 | | 4 | |
0≤sin
2(2α)≤1
Czy już jasne?
24 sty 22:38