Trygonometria dowód
Karolina: | | sinα+sinβ | |
Wykaż, że jeśli α, β i γ są kątami trójkąta i zachodzi związek sin γ = |
| , |
| | cosα+cosβ | |
to trójkąt jest prostokątny.
24 sty 20:36
Kacper:
Zacznij od tego, że α+β+γ=180o
24 sty 20:47
Karolina: Tak, wiem. I te kąty to 90 stopni, α i 90 − α. Jeszcze wiem że sin (90−α) = cos α
24 sty 20:53
Kacper:
Nie możesz zakładać, że ich suma to 90 stopni.
24 sty 21:04
Karolina: To jak to zrobić ?
24 sty 21:13
Kacper:
Ja nie napiszę, bo ciężko mi się tutaj pisze.
wsk. skorzystaj z wzorów na sumę sinusów i cosinusów.
Może ktoś poda dowód, a jeśli chcesz pomoc ode mnie to napisz na gadu 8959267.
24 sty 21:18
Eta:
Proszę
2 sposób
| | C | | A+B | |
A+B+C=180o ⇒ |
| = 90o − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | A+B | | C | |
P= ....= tg |
| = ctg |
| |
| | 2 | | 2 | |
L= sinC
| | C | |
dla kątów w trójkącie sinC= ctg |
| ⇔ c= 90o |
| | 2 | |
Pasuje Ci "maślany"

( czemu zmieniłeś nick? ...... podaj ten, którego ciągle używasz
24 sty 21:38
maślanek:
ten mnie sie podobac
24 sty 21:44