wektory
Hondziarz: Określić wzajemne położenie następujących par prostych:
l
1:
x=3−2t
y=−2+3t
z=t
l
2:
x=3−t
y=7−3t
z=−3+2t
Pilne. Proszę o pomoc
utem:
[−2,3,1] wektor kierunkowy prostej l
1
[−1,−3,2] wektor kierunkowy prostej l
2
| −2 | | 3 | |
| ≠ |
| proste nie są równoległe. |
| −1 | | −3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zbadamy ,czy przecinają się.
3−2t=3−s
−2+3t=7−3s
t=−3+2s podstawiamy do I równania
3−2(−3+2s)=3−s
3+6−4s=3−s
−3s=−6
s=2
Sprawdzamy drugie równanie.
−2+3*(−3+2s)=7−3s
−2−9+6s=7−3s
s=2
Istnieje dokładnie jedno s dla którego układ ma rozwiązanie.
Proste przecinają się.
II sposób
P
1=(3,−2,0)∊l
1
P
2=(3,7,−3)∊l
2
P
1P
2→=[0,9,−3]
Obliczymy det macierzy:
0 , 9 , −3
−2, 3, 1
−1,−3, 2
Det(...)=0⇔proste przecinają się.