Równanie parametryczne prostej
Piotrek: Należy napisać równanie parametryczne prostej przechodzącej przez początek układu równań i
prostopadłej do płaszczyzny p:(x,y,z)=(1,2,0) + s(−1,0,1) + t(0,1,0) , t,s∊ℛ
24 sty 19:10
utem:
P(0,0,0) − punkt przez który przechodzi prosta k.
k:
x=A*t
y=B*t
z=C*t, t∊R
[A,B,C] wsp. wektora normalnego danej płaszczyzny.
24 sty 19:14
Piotrek: W zadaniu podane jest rónież s więc nie wiem jak do tego mam sie odnieść
24 sty 19:26
Piotrek: Czy ktoś to dokładniej wyjaśni bo nic nie rozumiem z tego
24 sty 19:42
utem:

Masz postać parametryczną płaszczyzny;
wektory: [−1,0,1], [0,1,0] rozpinają płaszczyznę ( są niewspółliniowe, do niej równoległe).
n
→= [−1,0,1] x [0,1,0] wektor prostopadły do płaszczyzny.
n
→ będzie wektorem kierunkowym szukanej prostej.
http://www.matematyka.pl/142244.htm
24 sty 20:15
utem:
n→= [−1,0,1] x [0,1,0]
i j k
−1 0 1
0 1 0
n→=[−1,0,−1]
Równanie prostej:
x=0−1*t
y=0+0t
z=0−1*t
==========⇔
x=−t
y=0
z=−t
===========
Nie wiem jak liczyliście na zajęciach, bo można ustalić
wektor n→ za pomocą iloczynu skalarnego.
24 sty 20:44