Dana jest funkcja
Ftur: | | 10 | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| + 3 + 2,5x, gdzie x ∊ <−5,0) u (0,5>. Wyznacz zbiór wartości |
| | x | |
funkcji f.
Doszedłem do tego że funkcja ma asymptotę pionową w 0 i ma ukośną o wzorze y=2,5x+3
24 sty 18:53
===:

wyznaczaj ekstrema i wartości na końcach przedziału
24 sty 19:16
Ftur: f(−5)= −11,5
f(5)=17,5
f'(x)=
−10√x + 2,5
f'(x)=0 gdy x=16 pogubiłem się w obliczeniach

jak w tym przypadku policzyć ekstrema? Jak
rozróżnić "lewą" część wykresu od "prawej" ?
24 sty 19:31
===:
pochodne znasz?
24 sty 19:38
Ftur: właśnie się uczę
24 sty 19:38
Ftur: Mam problem z wyznaczeniem tych ekstremów bo zawsze robiłem to przy pomocy tabelki a tutaj nie
mogę do niej dojść
24 sty 19:40
24 sty 19:45
Ftur: O faktycznie, źle policzyłem pochodną resztę bym wiedział. Dzięki wielkie za pomoc już wszystko
znam
24 sty 19:57
===:
24 sty 20:00