z gory dziękuje
Kasia: Hurtownia odzieży zakupiła 12 jednakowych zimowych płaszczy i 15 jednakowych kurtek za łączną
kwote 13 500 zł. Płaszcz byl o 180 zl drozszy niz kurtka. Oblicz cene zakupu przez hurtownie
płaszcza oraz cenę zakupu kurtki.
zależy mi na dobrym wyniku pomocy
17 gru 22:58
jaszczur: x−cena kurtki
12(x+180)+15x=13500
12x+2160+15x=13500
27x=11340
x=420
kurtka kosztowała 420 zł a płaszcz 420+180=600zł
17 gru 23:02
wiktor: źleeeeeeeeee
17 gru 23:08
jaszczur: why
17 gru 23:10
jaszczur: no reszte tzn ile łacznie zapłaciła za wszystkei kurtki i wszystkie płaszcze to już
sobiekoleżanka sama może chyba obliczyć
17 gru 23:11
wiktor: x−cena kurtki
12x+15(x+180)=13500zł
12x+15x+2700=13500
27x=13500−2700
27x=10800/:27
x=400zł
400zł jest to cena kurtki,a 400+180 jest to cena płaszcza
bo 400razy12+580razy15 wychodzi 13500zł tak mi się wydaje
17 gru 23:15
wiktor: bo jak byś 420 pomnożył przez12 i dodasz do tego 600razy 15 to Ci wyjdzie 14040zł za wszystko a
musi wyjść 13500zł
17 gru 23:17
jaszczur: WIKTOR płaszcz jest droższy od kurtki a nie kurtka od płaszcza przeczytaj sobie jeszcze raz
zadanie
czyli jednym słowem źżle ci się wydaje
17 gru 23:17
jaszczur: czyli musi byc coś źle w poleceniu napisane bo idąc tokiem i rozumowaniem zadania to kurtka
jest tańsza a nie droższa czyli nie można powiedzieć że źle zrobiłem ale dzięki za uwage
17 gru 23:23
Eta:
Rozwiązanie podane przez
jaszczur jest poprawne

do
wiktora
powinieneś zapisać równanie tak:
12( x +180) + 15*x = 13 500
bo to płaszcz był droższy od kurtki , a Ty podałeś ,że kurtka droższa od płaszcza
17 gru 23:28
wiktor: no i ja też dziękuje bo faktycznie się pomyliłem

i zgadzam się ze coś w poleceniu jest źle,(
może jednak to kurtka była droższa od płaszcza

)
17 gru 23:29
wiktor: do Eta ale łączna kwota powinna wynosić 13500zł a nie 14040zł
17 gru 23:31
wiktor: więc kurtka pewnie była droższa od płaszcza
17 gru 23:32
jaszczur: no właśnie czyli jest bład jakiś
17 gru 23:34
Eta:
cena płaszcza : 600zł
cena kurtki : 420 zł
12*600 + 15 *420 = 7 200 + 6 300 = 13 500 zł
i jest ok
17 gru 23:36
jaszczur: e to si to dobrze mam

hehe
17 gru 23:39
Eta:
17 gru 23:41
wiktor: ups.
sorki za pomyłkę
17 gru 23:45
jaszczur: nic się przecież nie dzieje

hehe

na błedach się człowiek uczy
17 gru 23:47
17 gru 23:51
Kasia: i dziekuje za pomoc

17 gru 23:51
wiktor: a pomożecie mi z tym zadaniem bo coś mi nie wychodzi
Bok rombu ma długość √3 a dłuższa przekątna ma długość 2√2 i trzeba obliczyć pole tego
rombu
17 gru 23:52
Kasia: Na przedstawienie poszło d dorosłych i m dzieci, razem 123 osoby. Kiedy przed końcem
przedstawienia wyszedł jeden tata z dwojka 4−letnich synów,okazalo sie, ze dzieci jest trzy
razy wiecej niz dorosłych. Zapisz odpowiedn układ równań i oblicz, ilu dorosłych i ilu dzieci
przyszło do teatru.
17 gru 23:54
jaszczur: chwilka

do 10 min
18 gru 00:02
18 gru 00:03
Kasia: i jak

bo musze zaraz isc
18 gru 00:14
Eta:

do Wiktora:
z tw. Pitagorasa:
x
2 = (
√3)
2 −(
√2)
2
x
2= 3−2=1 => x = 1
to P=
12e*f , gdzie e i f −−− długości przekątnych rombu
dokończ .....
18 gru 00:15
18 gru 00:16
Eta:
odp:
31 dorosłych i 92 dzieci
18 gru 00:17
wiktor: dziękuje bardzo

18 gru 00:18
Eta:
d+m = 123
d −1= 3( m−4)
rozwiąż ten układ równań i taki wynik otrzymasz
18 gru 00:18
Kasia: Eta a jak to rozwiazałes ? mazesz podac ... jak by to nie byl klopot
18 gru 00:19
jaszczur: no mi tyle samo wyszło
18 gru 00:19
Kasia: 
18 gru 00:20
jaszczur: (d−1)+(m−2)=120
3(d−1)+(d−1)=120
to jest układ równań ale tylko z drugiego wystarczy wyliczyć

4d−4=120
4d=124
d=31
czyli dzieci jest 123−31=92 a dorosłych 31
18 gru 00:21
Kasia: dziekuje
18 gru 00:25
jaszczur: proszę
18 gru 00:26