Prawdopodobieństwo i statystyka
Dawid: Pewien zakład posiada 5 kserokopiarek. Prawdopodobieństwo, że w ciągu miesiąca kserokopiarka
ulegnie uszkodzeniu wynosi 0,1.
a)oblicz prawdopodobieństwo, że w ciągu miesiąca wszystkie kserokopiarki będą sprawne
b)Niech zmienną losową będzie liczba sprawnych kserokopiarek w tym zakładzie. Wyznacz rozkład
tej zmiennej losowej oraz jego wartość przeciętną E(X).
w a) obliczyłem 0,9 * 0,9 * 0,9 * 0,9 * 0,9 .
b)
x | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | | 5 |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P(X=x) | | | | | | | | | |
i wartości dla P(X=x) liczyłem przykładowo dla x=2 0,92 * 0,13
Moje pytanie jest następujące , czy taki sposób rozwiązywania jest poprawny, i czy w sumie
wartości P(X=x) muszą dać 1 ? Za wszelką pomoc dziękuję
24 sty 18:46