Nierówność - znajdź przedział
AndekQR : x−5x−3≤2x
Mi wychodzi przedział (−∞:0) ∪<1:3)∪<6:∞)
A prawidłowy to (0:1>∪<:∞), proszę o rozwiązanie
24 sty 18:26
Xy: Sprawdz czy dobrze przepisales poprawny wynik bo vhyba pominales jakas cyfre w drugim nawiasie
24 sty 18:53
AndekQR : Takie odpowiedzi są podane w książce, nic nie pominąłem
24 sty 18:59
utem:
x−3≠0 i x≠0⇔x≠3 i x≠0
| x*(x−5)−2*(x−3) | |
| ≤0 |
| x*(x−3) | |
Δ=25
x=1 lub x=6
(x−1)*(x−6)(x−3)*x≤0
x=1,x=6,x=x=3
x∊(0,1>∪(3,6>
==========
24 sty 18:59
Xy: (0:1>u<:∞) w drugim nawiasie przedzial od dwukropka?! Blad w druku zrobili
24 sty 19:02