Narysuj schemat blokowy algorytmu sumy kwadratów liczb nieparzystych od 1 do 99.
KADZIUCHNA: Witam,
potrzebuję rozrysowany schemat blokowy algorytmu o następującej treści: suma kwadratów liczb
nieparzystych od 1 do 99.
Dziękuję!
24 sty 18:21
PW: Rysować nie będę.
krok 1: Suma = 1
krok 2: n = 1
krok3: Sprawdzenie czy n = 99
krok 4:
jeżeli odpowiedź brzmi "NIE", to
krok 5: n = n+2
krok 6: kwadrat = n*n
krok 7: Suma = Suma + kwadrat
krok 8: wróć do kroku 3
jeżeli odpowiedź brzmi "TAK", to
krok 9: wypisz na ekranie komunikat „Suma =”, Suma
krok 10: KONIEC.
Tych "kroków" nie trzeba w schemacie pisać (będą to kolejne "okienka schematu"), zrobiłem tak
dla siebie, żeby opisać dokąd wrócić (narysować strzałkę) po dodaniu kolejnego kwadratu do
sumy.
24 sty 20:04