Sześcian
Robcio:

Przekątna sześcianu jest o 5 dłuższa od krawędzi. Oblicz długość krawędzi sześcianu.
Przekątna: d= a
√3
z treści zadania: d= a+ 0,5
no ale dalej to nwm jak robić ...1
wiemy też że przekątna podstawy a
√2
24 sty 18:02
Janek191:
a√3 = a + 5 , podnieś obustronnie do kwadratu
24 sty 18:04
Robcio: 3 a2 = a2 + 25
24 sty 18:05
Robcio: 2 a2 = 25
a2 = 12,5
a= 3,5
można tak ?
24 sty 18:06
Janek191:
( a + b)2 = a2 + 2 a*b + b2 − szkoła podstawowa
24 sty 18:07
Robcio: 3 a2 = a2 + 10a + 25
2 x2 − 10a −25 = 0 tak ?
24 sty 18:10
Robcio: Delta = b2 − 4ac= 100 − 4*2*(−25)= 100+ 200 = 300 ?
24 sty 18:16