pmocy
jola: Marzena kupila notesy 60−kartkowe, 32−kartkowe i 16−kartkowe. Notesów najcieńszych jest o 5
więcej niz 32−kartkowych, a najgrubszysz −tyle ile 16−kartkowych i 32−kartkowych razem.
Wszystkie notesy zawieraja łacznie 1220 kartek. ile notesów kazdego rodzaju zakupila Marzena?
Ułużodpowiednie równanie i rozwiaż jej. prosze pomozcie:(:(:( mam to na jutro aa wogole nie
wiem jak to zrobic zeby bylo dobrze ,,, a zalezy mi na dobrym wyniku
17 gru 22:55
jaszczur: x−ilość notesów 32krt
x+5−ilość notesów 16krt
x+5+x−ilość notesów 60krt
32*x+16(x+5)+60*(2x+5)=1220
32x+16x+80+120x+300=1220
168x=840
x=5
notesów 16krt=x+5=10
60krt=2x+5=15
32krt=5
17 gru 22:59
bonawentura: ilość kartek w zeszycie 16k = 16 *( x + 5)
ilość kartek w zeszycie 32k = 32* x
ilość kartek w zeszycie 60k = 60 * (x + x + 5)
ilość zeszytów 16k − x+5
ilość zeszytów 32k − x
ilość zeszytów 60k − x+ x+5
1220 − ilość kartek łącznie
1220 = 16*(x+5) + 32*x + 60* (x+x+5)
1220 = 16x +80 + 32x + 120x+ 300
1220−300−80 = 168x
840 = 168x
x= 5
zeszytów 16k jest x+ 5 czyli 5+ 5=10
zeszytów 32k jest x czyli 5
zeszytów 60k jest x+x+5 czyli 5+5+5=15
17 gru 23:05