NieuK: Chciałem Was poprosić o pomoc w zadaniu

2x
3 - 7x
2 - 2x + 7 ≤ 0
proszę o dokładne wyjaśnienie bo mam problem z tym bo nie byłem na lekcji i teraz braki
sie pojawiły

po prostu nie umiem korzystać z zadnej metody podczas gdy wychodzi mi tak
x
2(2x-7)-1(2x-7)≤0
widać że mz=0 ale nie wiem jak odnalezc mz z nawiasow:( pomozcie bo mam jutro
sprawdzian a musze wiedziec

bardzo byscie pomogli

dzieki
29 paź 21:59
NieuK: proszę żebyćie mi również napisali jeśli wyjdzie krotność

bo musze rysować oś
29 paź 22:03
Mycha: wiec teraz mamy wspolny czynnik (2x-7) ktory mozemy wyciagnac przed nawias
(2x-7)(x
2-1)≤0
drugi nawias mozemy jeszcze rozbic
(2x-7)(x-1)(x+1)≤0
teraz najlepiej to sobie narysowac i odczytac z wykresu

wiemy ze miejsca zerowe to
x=7/2 x=1 i x= -1
29 paź 22:04
NieuK: dziekuje Ci bardzo za szybką odpowiedź

na takie cudo czekałem

musze się nauczyć
migiem
29 paź 22:05
Mycha: ciesze sie ze moglam pomoc
29 paź 22:07
NieuK: jeszcze jedno pytanko male

7/2 otrzymalas z 1-szego nawiasu (2x-7) ale dlaczego tak
wychodzi?

ze 7 dzieli sie na 2?
29 paź 22:08
NieuK: aaa juz rozumiem -.-' przeciez polowa z 7 to jest 3.5 a lepiej zapisac w ulamku czyli 7
dzielone na 2

dzieki dzieki
29 paź 22:12