Graniastosłup praw. sześciokątny
RRR: Cześć !
Pomoże ktoś jak najprościej, bo nie wiem jak to zacząć ....
Mamy graniastosłup prawidłowy sześciokątny, wszystkie krawędzie takie same (a). Krótsza
przekątna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa:
odpowiedzi:
a) tg alfa− 2
b) tg alfa = 1/2
c) tg alfa= Pierwiastek z 3/ 3
wiem że to chyba odpowiedź C, ale nie umiem tego obliczyć ...
24 sty 17:28
24 sty 17:51
Janek191:

x
2 + a
2 = (2a)
2 = 4 a
2
x
2 = 3 a
2
x =
√3 a
| | h | | a | | 1 | | √3 | |
tg α = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x | | √3 a | | √3 | | 3 | |
24 sty 17:54