matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż nierówność, błagam o pomoc
Paprotka:
Prosze o pomoooc
1
1
1
1
1
Rozwiąż nierówność
+
2
+
3
+... >
x −
.
(x+2)
(x+2)
(x+2)
3
3
Wiedząc ze jej lewa strona jest sumą szeregu geometrycznego. Bardzo ,bardzo proszę o pomoccccc
24 sty 17:22
Janek191:
x ≠ − 2
1
a
1
=
x + 2
1
q =
x + 2
Dla I q I < 1 jest
a
1
L =
1 − q
24 sty 17:25
Paprotka:
1
L =
?
−x−1
24 sty 17:33
Janek191:
1
x +2
1
x+2
1
L =
=
=
1
1 −
x +2
x + 2 − 1
x + 2
x + 1
24 sty 17:46