Dzielenie wielomianów z resztą
Marlena: Mam zadanie z dzielenia wielomianów i niestety wychodzą mi sprzeczności. Proszę o pomoc
Dla jakich wartości parametrów a, b reszta z dzielenia wielomianu x2+ax2−bx+4 przez x2−x−6
wynosi 6x+22.
24 sty 17:05
Janek191:
Tam nie jest x3 ?
24 sty 17:07
Marlena: Od razu sprostowanie ... pierwszy wielomian to x3+ax2 −bx+4
24 sty 17:07
Janek191:
( x3 + a x2 − b x + 4) : ( x2 − x − 6) = x + (a + 1)
−x2 + x2 + 6 x
−−−−−−−−−−−
( a + 1) x2 + (6 − b) x + 4
− ( a + 1) x2 + ( a + 1) x + 6*(a + 1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( 7 + a − b) x + 6 a + 10
ma
być równa 6 x + 22 , więc
7 + a − b = 6
6a + 10 = 22 ⇒ a = 2
−−−−−−−−−−
2 − b = − 1 = b = 3
==============
24 sty 17:14
Marlena: @Janek191 Wielkie dzięki za pomoc! NIe pomyślałam żeby od razu dzielić przez a
24 sty 17:19
Janek191:
Tam w dzieleniu − II wiersz powinno być
− x
3 + x
2 + 6 x
24 sty 17:24