WTF??
kenia: znaleść równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) w pkt P(0.f(0))gdzie f(x) jest równe
f(x)=(x2 +1)arctg(ex). Ogólna moja proźba jest taka aby ktoś mi wytłumaczył jak mam sie za to
zabrać i przybliżyć pochodną z f(x) bo mi wychodzi jakiś kosmos
24 sty 16:53
utem:
| | π | |
f(0)=(0+1)*arctg(e0)=arctg1= |
| |
| | 4 | |
| | π | |
(0, |
| ) punkt styczności |
| | 4 | |
| | 1 | | (x2+1)*ex | |
f'(x)=2x*arctg(ex)+(x2+1)* |
| *ex)=2x*arctg(ex)+ |
| |
| | 1+e2x | | 1+e2x | |
| | (0+1)*e0 | | 1 | |
f'(0)=0+ |
| = |
| |
| | 1+e0 | | 2 | |
Styczna :
==================
24 sty 17:45
kenia: utem ty geniuszu
24 sty 20:13