prosze pomoc\zcie musze miec to dobrze
Kasia : Podczas trzydniowego rajdu rowerowego uczniowie przejechali 65 km. Drugiego dnia pokonali dwa
razy dłuższa trasę niż pierwszego dnia a trzeciego o 5 km wiecej niz pierwszego dnia. ile
kilometrow przebyli kazdego dnia?zapisz wszystkie obilczenia. prosze pomocy mam to na jutro j
jest to wazne
17 gru 22:48
bonawentura: łącznie − 65km
dzień I − x
dzień II − 2x
dzień III − x+5
65= x+2x+x+5
65−5= 4x
x= 15
dzień I − 15km
dzień II − 2*15km = 30km
dzień III − 15+5 = 20 km
17 gru 22:54
jaszczur: y − oznaczamy jako ilość przejechanych km w pierwszym dniu
2y− ilość km w drugim dniu
y+5− ilość km w trezcim dniu
czyli

y+2y+y+5=4Y+5
4y+5=65
4y=60
y=15
pierwszy dzień 15km
drugi dzień 2*15=30
trzeci dzień y+5=20
17 gru 22:55
jaszczur: minutkę szybsza

17 gru 22:56