Ciąg geometryczny z liczbami x i y.
sober: Różnica dwóch liczb x i y jest równa 10. Wyznacz te liczby, jeśli wiadomo, że ciąg
(2, log
2(x+y), 8) jest ciągiem geometrycznym.
Nie mam punktu zaczepienia. Proszę o jakieś wskazówki
24 sty 16:40
sober: Wpadłem na to, by wyznaczyć x z równania x−y=10 i zapisać log2(x+y) w postaci
2c=2y+10 => 2c = 2(y+5)
Otrzymałem teraz ciąg 21, 2(y+5), 23
ale nie wiem czy idę w dobrą stronę
24 sty 16:57
Jack: skoro to jest ciag geometr.
to (srodkowy wyraz)
2 = pierwszy * drugi
czyli
(log
2 (x+y))
2 = 2 * 8
(log
2 (x+y))
2 = 16
log
2 (x+y) = − 4 lub log
2 (x+y) = 4
czyli
2
−4 = x+y lub 2
4 = x+y
z polecenia : x − y = 10
więc x = 10 + y
... dalej sam policz
ktorys przypadek na pewno odpadnie
24 sty 17:05
Jack: srodkowy 2 = pierwszy * trzeci...literowka
24 sty 17:06
Jack: i wlasciwie...obydwa przypadki sa ok...
bo moze byc ciag
2 , − 4, 8, − 16 , 32 ...
a moze byc :
2 , 4, , 8 , 16 , 32
wiec oba beda ok : D
24 sty 17:09
sober: Tej własności mi brakowało, wielkie dzięki za pomoc
24 sty 17:26