matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Maciek:
Czesc moze ktos rozwiac granice? lim x→0
√
x+1
−1
x
24 sty 16:37
utem:
Obliczyć granicę.
√
x+1
−1
√
x+1
+1
=lim
x→0
*
=
x
√
x+1
+1
x+1−1
=lim
x→0
=
x*(
√
x+1
+1)
1
1
=lim
x→0
=
√
x+1
+1
2
24 sty 18:05