Oblicz granicę danego ciągu
Ala: Oblicz granicę ciągu
x−>oo
24 sty 16:35
Janek191:
Sprowadź do wspólnego mianownika i wykonaj odejmowanie.
24 sty 16:36
Janek191:
| | 2*(n +1)2 − 2 n2 | | 2 n2 + 4 n +2 − 2n2 | | 2 n +1 | |
an = |
| = |
| = |
| = |
| | 2*(n+1) | | 2*(n+1) | | n +1 | |
więc
n→
∞
24 sty 16:41
Janek191:
Pomyłka
24 sty 16:41
Ala: 2n+1 to chyba nie to samo co 2(n+1)
24 sty 16:44
Janek191:
| | (2 n +1)*(n +1) − 2 n2 | | 2 n2 + 2n + n + 1 − 2n2 | |
an = |
| = |
| = |
| | 2*(n +1) | | 2*(n +1) | |
| | 3 n + 1 | | 3 + 1n | |
= |
| = |
| |
| | 2 n + 2 | | 2 + 2n | |
więc
| | 3 + 0 | |
lim an = |
| = 1,5 |
| | 2 +0 | |
n→
∞
24 sty 16:46
Janek191:
Czytaj 16.41
24 sty 16:47
Ala: oki, zrobione, dla pewności − wyszło mi nieskończoność, czy to dobry wynik?
24 sty 16:49
Ala: jednak zły
24 sty 16:50
Ala: Znalazłam już błąd, dziękuję za pomoc
24 sty 16:52