funkcjeee tryg.
boczekarnold:

mam podany y=−2x policzyc kat cos . alfa mam podane 4 odpowiedzi :
a)−2
b) −1/2
c) 2
√5/5
d)−
√5\5
no i np z b biore x=−1 licze y , a potem r i podstawiam do cos x/r?..
to jest z poziomu podstawowego liceum
24 sty 16:35
boczekarnold: np z przyklsdu b
x=−1 y=2
r=√5
cos =x/r= −1/√5
wiec nie zgadza sie z odp B wiec odpada? bo nie wiem czy dobrze robie
24 sty 16:40
boczekarnold: help
24 sty 16:53
Janek191:
| | y | |
y = − 2 x więc a = tg α = − 2 = |
| ⇒ y = 2 i x = − 1 |
| | x | |
r
2 = x
2 + y
2 = 5
r =
√5
| | x | | −1 | | −√5 | |
cos α = |
| = |
| = |
| |
| | r | | √5 | | 5 | |
24 sty 16:57
boczekarnold: Dziekuje, ale moj sposb jest dobry?
24 sty 16:59
Janek191:
Wyszło Ci tyle samo
24 sty 17:09
boczekarnold: ook
24 sty 17:16