Granica
Maciek: Czesc moze ktos rozwiac granice?
lim x→0 √x+1−1x
24 sty 16:35
Jack: studia czy liceum? bo 2 sposoby widze
24 sty 16:36
Maciek: studia
24 sty 16:38
Jack: de Hospitala powinenes znac
24 sty 16:39
Maciek: a drugi sposob jezeli tego jeszcze nie mialem?
24 sty 16:41
Jack: musiales...to kompletna podstawa... chyba ; D
ja jestem z liceum i to znam, takze wyjasnie moze
| | 0 | | ∞ | |
zasada de l"hospitala jest kiedy z granicy wychodzi |
| albo |
| |
| | 0 | | ∞ | |
| | 0 | |
tutaj jak podstawisz za iksa 0, to masz |
| |
| | 0 | |
więc
ta zasada mowi o tym, ze ta granica wyniesie tyle samo kiedy zrobisz pochodna licznika i
pochodna mianownika
x−>0
pochodna z mianownika (z iksa) = 1
czyli zostaje nam tylko licznik...
| | 1 | |
lim (√x+1 −1)} ' = lim ( |
| * 1) = |
| | 2√x+1 | |
x−>0 x−> 0
| | 1 | | 1 | |
= (podstawiasz 0 za iksa) = |
| = |
| |
| | 2√1 | | 2 | |
24 sty 16:46
Maciek: dzieki bardzo! ja ogarniam co to jest, chcialem wiedziec jaki miales jeszcze na to pomysl xD
24 sty 16:49
Jack: drugi sposob − sposob licealny...
| | √x+1−1 | | √x+1+1 | | x+1−1 | |
lim |
| * |
| = lim |
| |
| | x | | √x+1+1 | | x(√x+1+1) | |
x−>0 x−>0
w tym sposobie robisz tak dlugie jakiekolwiek dzialania...az sie cos skroci, no i nam sie
skroci
| | x+1−1 | | x | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = |
| | x(√x+1+1) | | x(√x+1+1) | | √x+1+1 | |
x−>0 x−>0 x−>0
| | 1 | | 1 | |
= (teraz podstawiam za iksa zero) −> = |
| = |
| |
| | √1+1 | | 2 | |
24 sty 16:52
Maciek: dzieki!
24 sty 16:54