Oblicz lim
Oliwia: Obliczyć lim n→
∞
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu, cały czas wychodzi mi na dole 1, a wynik powinien wyglądać
tak :
83
24 sty 16:30
===:
... bo źle określasz mianownik
24 sty 16:45
Oliwia : A jak określić go dobrze?
24 sty 16:49
===:
odpowiedz mi jak przyjmujesz
a1=
q=
n=
24 sty 16:50
Janek191:
| | 1 − 3n | |
3 + 9 + ... + 3n = 3* |
| = − 1,5( 1 − 3n} = 1,5*( 3n − 1) |
| | 1 − 3 | |
1 + 1,5*3
n − 1,5 = 1,5 *3
n − 0,5
| | 2n + 4*3n | | | |
an = |
| = |
| |
| | 1,5*3n − 0,5 | | 1, 5 − 0,53n | |
więc
| | 0 + 4 | | 8 | |
lim an = |
| = |
| |
| | 1,5 − 0 | | 3 | |
n→
∞
24 sty 16:53
Oliwia : dziękuję pięknie panie Janku
24 sty 16:54
===:
albo Twój ciąg w mianowniku to
1+3+9+3
n ale wtedy a
1=1 q=3 k=n+1
| | 1−3n+1 | | 3n+1−1 | |
Sk=1* |
| = |
| |
| | 1−3 | | 2 | |
i dalej jak wyżej
24 sty 17:02
Oliwia : dziękuję
24 sty 17:13
===:
24 sty 17:17