HELP
Rafcio: Przekątna sześcianu jest o 5 razy dłuższa od jego krawędzi. Oblicz krawędzi sześcianu.
D(przekątna sześcianu) ma wzór a √3 i z treści wychodzi że d= 5 a no i dalej coś mi nie
wychodzi, próbuję róźnie.
24 sty 16:28
Janek191:
0 5 dłuższa
√3 a = a + 5
24 sty 16:31
Janek191:
3 a
2 = a
2 + 10 a + 25
2 a
2 − 10 a − 25 = 0
Δ = 100 − 4*1*(−25) = 200 = 100*2
√Δ = 10
√2
| | 10 + 10√2 | |
a = |
| = 2,5 + 2,5 √2 |
| | 4 | |
24 sty 16:34
Rafcio:

czytanie ze zrozumieniem ... ehh.... a umiałbyś te zadanie ... Dany jest granistosłup
prawidłowy sześciokątny. Tangens kąta nachylenia najdłuższej przekątnej do płaszczyzny jego
podstawy jest równy 2/5 a obwód podstawy jest równy 36. Wyznacz dlugosc wysokosci
graniastoslupa.
no więc tak a= 6 bo ob: 6a więc...
i nie jestem pewien czy dobrze wybrałem nadłuższą przekątną
24 sty 16:36
Rafcio: skąd wziąłeś a 2 + 10a + 25

24 sty 16:54
Janek191:
Obustronnie podniesiono do kwadratu
24 sty 16:59
Janek191:
Dobrze
24 sty 17:01
Rafcio: sorka ale możesz mi napisać do tego szescianu jakoś bardziej prościej bo nwm jak zrobić zeby
wyszlo to co tobie, a przy tym drugim h= 4,8 ?
24 sty 17:15
Janek191:
r = a
| | h | | h | | h | |
tg α = |
| = |
| = |
| |
| | 2 r | | 2a | | 12 | |
5 h = 2*12 = 24 / : 5
h = 4,8
======
24 sty 17:21